Mobiilisovellus kannusti opiskelijoita kierrättämään Kuopiossa

Uutinen 5.2.2019 klo 16.48
Ketun kierrätys 556

Asukkaille suunnattu Ketun kierrätys -mobiilipeli sai opiskelijat innostumaan lajittelusta ja kierrätyksestä. Erityisesti biojätteen ja muovin kierrätys sai potkua Kuopiossa järjestetyssä pilotissa.

Biojätteen kierrätti ennen peliä 76 prosenttia ja pilotin jälkeen jopa 97 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista. Myös muovin kierrätys sai nostetta pelin myötä. Muovipakkaukset kierrätti ennen peliä vain 25 prosenttia vastaajista ja pilotin jälkeen 84 prosenttia. 

Peli laittoi opiskelijat miettimään omaa kierrättämistään, kuten eräs kyselyyn vastannut totesi: ”Ainakin minut se sai valveentumaan jätteeni määrästä ja siitä, miten voin parantaa kierrättämistäni.”

Kisaaminen ja kierrätyspäiväkirja innostivat opiskelijoita

Ketun kierrätys on yhteisöllinen mobiilipeli, joka kannustaa tarkkailemaan omaa jätteiden kierrätystä, ja jossa pelaajat kisailevat keskenään kierrätyksen laadusta ja määrästä. Peliä testattiin Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n opiskelija-asuintaloissa Puijonlaaksossa kolmen kuukauden ajan.

Asukkaat pitivät pelin avulla kirjaa kierrättämisestään. Peli antoi myös lajitteluneuvoja. Pelaajat keräsivät kierrättämisestä pisteistä ja kahden viikon välein palkittiin 20 ahkerinta kierrättäjää. Palkinnoksi sai valita 10 euron arvoisen joukkoliikenteen latauslipun, liikunta- tai kulttuurilippuja.

Kohdealueen 250 asukkaasta lähes 90 % latasi sovelluksen. Päivittäin sovelluksella oli noin 30 käyttäjää.

Mobiilipeli suunniteltiin 48 tuntia kestäneessä 3R Game Jam -tapahtumassa elokuussa.

Pilotin toteuttajina olivat Savilahden smarteimmat ratkaisut (Smara) ja Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa (KierRe) -hankkeet yhteistyössä Jätekukon, Kuopaksen ja Savonian kanssa.
 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Retu Ylinen, Kuopion kaupunki
retu.ylinen(at)kuopio.fi
 

Lisää aiheesta:

Ketun-kierratys

Uusi kierrätykseen kannustava peli syntyi 3R Game Jameilla Kuopiossa (Uutinen, 7.9.2018)